Posted in Nezařazené

Spojka Karlín: Jídlo, které dává smysl

Spojka Karlín: Jídlo, které dává smysl Zveřejněno 23. 9. 2019

Součástí nové kancelářské budovy Praga Studios je nyní také restaurace Spojka Karlín. Mezinárodní kuchyně se snaží vytvořit nové chutě, které uspokojí vegany, vegetariány, ale také milovníky masa. 

„Po třech letech úspěšného provozování vegetariánské a veganské restaurace Etnosvět na pražských Vinohradech otevíráme novou restauraci v Karlíně. Spojujeme u jednoho stolu všechny, kteří chtějí jíst dobře. Bez předsudků a bez ohledu na to, jestli se jedná o vegana, vegetariána, nebo milovníka masa,“ říká jednatel firmy Andrej Zaitsev a dodává: „Ve Spojce přemýšlíme o tom, co jíme. Myslíme na svoje zdraví, a tak chceme, aby jídlo na talíři dávalo smysl.“

Hlavní myšlenkou Spojky je ukázat lidem, že to jde i jinak. Spojka se hlásí k novému a udržitelnějšímu směru, který nyní hýbe světem, a to flexitariánství (maso si dej střídmě, a pokud už si ho dáváš, tak ať je z volných chovů a se zvířetem ať je šetrně zacházeno).

„Nepoužíváme žádné průmyslově zpracované potraviny, rafinovaný cukr. Naopak se snažíme používat naklíčené luštěniny, fermentované potraviny jako kombuchu, zázvorové pivo i kvašené okurky. Veškerá jídla, která servírujeme, připravujeme od základu za použití čerstvých surovin. Spojujeme se s dodavateli a projekty, kteří stejně jako my věří, že to jde i jinak. Maso odebíráme od BioParku, vejce máme od slepic z volného výběhu. Také alkohol se snažíme brát lokální. V našem lístku najdete českou whisky a český gin. Pivo podáváme čerstvé a nepasterizované přímo z minipivovaru Záhora, jehož majitel stál i za projektem místní office budovy. Projekt Rekrabička nám zase pomáhá vyřešit obaly na jídlo s sebou,“ vysvětluje Andrej Zaitsev.

Restaurace svoji silnou filozofii nepřenáší jen na talíř, ale také do interiéru, který jim pokojovými květinami zaplnila česká botanická laboratoř Haenke, a tak zde různě visí a postává 356 nádherných květin. Interiér je v duchu mezinárodního směřování kuchyně vytvořen z masivních materiálů, ale nebojí se jít do barevných vzorů.

Restaurace má otevřeno v týdnu od 8:00, nabízí snídaňové menu, kterému dominují lívance z čirokové mouky nebo ovesná kaše s kokosovým mlékem a mandlovým máslem. Na snídaních si pochutnáte do 11:30, o víkendu od 9:00 až do 14 hodin!

Výborné polední menu si můžete dát mezi 11:30 – 15:30, další hlavní jídla v časech mezi 11:30 – 16:00 a 17:00 – 22:30. Menu je vždy upravováno podle sezonní nabídky. Aktuálně vyzkoušejte například Involtini z mangoldu, Špíz z mořského ďasa nebo Falafel burger.