Posted in Gourmet Móda

Prague Caviar Week přináší gourmet záležitost široké veřejnosti

Prague Caviar Week přináší gourmet záležitost široké veřejnosti Zveřejněno 13. 6. 2021

Pravý kaviár bývá označován za černé zlato, a to nikoli bezdůvodně. Jeho cenu určuje nejen dostupnost, ale také rozdíly v kvalitě jiker. Dopřát si skutečně kvalitní kaviár tak mohl jen málokdo – až doposud! Cílem společnosti Pearla Caviar je změnit vnímání kaviáru coby nedosažitelné pochoutky. I z toho důvodu se letos spojila s restauracemi ze sítě La Collezione a v týdnu od 18. do 27. června 2021 společně uspořádají Prague Caviar Week. Každý ze zapojených podniků nabídne své vlastní pokrmy s kaviárem, a tak zájemci mohou ochutnat pestrou přehlídku delikates, jež budou korunovány lesklými kuličkami černého zlata.

Mýtus o vzácnosti kaviáru se do jisté míry zakládá na pravdě. Nekontrolovaný lov jeseterů ve volné přírodě a jediná možnost odběru jiker usmrcením ryb měly za následek jejich téměř úplné vyhynutí. Z toho důvodu byl lov jeseterů ve volné přírodě zcela zakázán, což zapříčinilo raketový nárůst ceny kaviáru.

V současné době už to však neplatí. Díky jeseteřím farmám byla populace ryb obnovena a byly vyvinuty metody sklizně kaviáru neinvazivní cestou. Jesetera tak není nutné usmrtit. Ryby se pak dožívají vyššího věku, kdy jsou jejich jikry nejkvalitnější a nejchutnější. Jelikož také není třeba populaci po každé sklizni obnovovat, cena kaviáru postupně klesá a stává se opět dostupným.

„Cílem naší produkce je změnit vnímání kaviáru jako něčeho nedosažitelného a určeného jen pro ty nejbohatší. Spojení ekologicky udržitelného způsobu chovu s neinvazivním způsobem sklizně kaviáru nám umožňuje nabízet prémiový kaviár za cenu, kterou si čas od času může dovolit každý,“ vysvětluje Tomáš Šapovalov ze společnosti Pearla Caviar.

Prague Caviar Week

Jednou z příležitostí, kdy si kaviár dopřát, je letošní Prague Caviar Week. První ročník uspořádá společnost Pearla Caviar ve spolupráci s restauracemi ze sítě La Collezione. Každý z podniků vytvořil své vlastní menu, pokrmy se tak v jednotlivých restauracích liší. V nabídce najdete předkrmy, hlavní chody i dezerty, které si můžete vychutnat samostatně nebo jako kompletní degustační menu.

Například La Bottega Linka jako předkrm nabídne bruschettu s uzeným lososem, pažitkovou majonézou, nakládaným květákem a kaviárem, zatímco v La Bottega di Finestra najdete na menu carpaccio z mušlí sv. Jakuba s fenyklem a kaviárem. Na hlavní chod láká La Finestra in Cucina, kde můžete ochutnat filet z halibuta s fregolou sardou, střenkami a kaviárem. Že kaviár skvěle funguje i v dezertech, se můžete přesvědčit v Aromi a objednat si grepový sorbet s granitou z ústřic a kaviáru. Rezervace kaviárového menu v podnicích není nutná, stačí přijít a ochutnat. Z důvodů kapacity jednotlivých podniků však doporučujeme si rezervaci vytvořit – využít k tomu můžete webové stránky La Collezione.

Kromě restaurací sítě La Collezione se zapojí také unikátní degustační obchod Private Wines v Kozí 9, jenž nabídne párování šampaňského Krug s kaviárem, a Bar Repete v Rybné 17, kde ochutnáte kaviár v kombinaci s anglickými šumivými víny Nyetimber nebo citrusovým ginem Drunken Horse. Celkem se tedy zapojí osm podniků.

Kromě speciální nabídky bude v rámci Prague Caviar Week možné v zapojených podnicích také zakoupit kaviár s 50% slevou, případně vám po konzumaci obsluha kromě účtu předá také voucher s 35% slevou na nákup na e-shopu Pearla Caviar.

První ročník akce Prague Caviar Week proběhne od 18. do 27. června 2021 v Praze. Společnost Pearla Caviar, jež je iniciátorem a organizátorem, by v příštím roce ráda festival rozšířila i do dalších měst České republiky. Zároveň na Mallorce proběhne Palma Caviar Week, stranou tak nezůstávají ani mezinárodní ambice.

Kompletní nabídka pro Prague Caviar Week podniků La Collezione:

La Bottega Gastronomica

Snídaně: vejce Benedikt s prosciutto di Parma, Choron omáčkou a kaviárem na domácím anglickém muffinu (450 Kč)

Předkrm: hovězí crudo s bruschettkou, jahodami, parmezánem, chřestem, estragonovým krémem a kaviár (545 Kč)

Hlavní chod: kuřecí Milanese marinované v shio koji s chřestovo-bramborovým salátem, bonito flakes, gribiche omáčkou a kaviár (750 Kč)

La Bottega Bistroteka

Snídaně: vejce do skla s krevetovým máslem a kaviár (295 Kč)

Polévka: vichyssoisse s bramborovým crumblem, créme fraîche a kaviár (195 Kč)

Pasta: linguine s omáčkou z rajčat a ústřic s kaviárem kaviár (435 Kč)

La Bottega Linka

Předkrm: telecí tatarák s uzeným créme fraîche, žloutek 63 °C, grissini a kaviár (435 Kč)

Předkrm: bruschetta s uzeným lososem, pažitkovou majonézou, nakládaným květákem a kaviárem (325 Kč)

Hlavní chod: treska se spáleným pórkem, teplým bramborovým salátem, prosecco velouté a kaviár (675 Kč)

La Bottega di Finestra

Snídaně: bruschetta s mascarpone, marinovaný losos ve vodce Belluga a kaviár (295 Kč)

Předkrm: carpaccio z mušlí sv. Jakuba s fenyklem a kaviárem (410 Kč)

Primo: risotto al prosecco s kaviárem (465 Kč)

Aromi

Předkrm: krabí salát s créme fraîche, okurka a kaviár (485 Kč)

Pasta: pasta bottone, burrata, zauzená tomatová omáčka a kaviár (325 Kč)

Hlavní chod: filet z kambaly, sezónní salát a kaviár (625 Kč)

Dezert: grepový sorbet, granita z ústřic a kaviár (185 Kč)

La Finestra in Cucina

Předkrm: variace chřestu s vejcem 63 °C, holandskou espumou, prosciutto cotto a kaviár (345 Kč)

Pasta: garganelli s uzeným jeseterem a kaviár (385 Kč)

Hlavní chod: filet z halibuta s fregolou sardou, střenkami a kaviár (565 Kč)

Dezert: zmrzlina z créme fraîche s citronem, mandlovou sušenkou a kaviárem (145 Kč)