Posted in Nezařazené

Lukáš Skála: Dezerty se dají párovat téměř s každou kávou

Lukáš Skála: Dezerty se dají párovat téměř s každou kávou Zveřejněno 15. 7. 2015

Kdy nastal ten okamžik, kdy jste se rozhodnul, že vaším vysněným povoláním bude právě cukrařina?
V sedmé třídě, když začal otec v tomto oboru podnikat. Měl jsem díky tomu možnost sledovat cukrářské řemeslo z bezprostřední blízkosti a naprosto mě uchvátilo.

Jsou velké rozdíly mezi českými cukráři a cukráři ze zbytku světa? V čem?
V Čechách je cukrařina nedoceněná, lidé si ji často spojují s kuchařinou, stále ji nevnímají jako samostatnou disciplínu. To je dáno tím, že zde nemá takovou tradici jako například v Rakousku nebo ve Francii.

Jaký nejneobvyklejší/nejexkluzivnější dezert jste kdy připravoval?
Na jednu soutěž jsem vařil zmrzlinu, což, mám pocit, nikdo přede mnou ještě nezkoušel, setkal jsem se pouze s pečenou či smaženou. Byla to vařená zmrzlina v tvarohovém těstě s malinami a měla docela úspěch.

A jaký dezert si naopak nejraději dáte vy sám?
Mám rád klasiku, největší radost mi udělají domácí povidlové buchty.

Jak lze kombinovat kávu a dezerty? Existuje například nějaká „univerzální“ káva, která se hodí ke všemu?
Dezerty se dají párovat téměř s každou kávou, je ale potřeba najít ty pravé kombinace, což se většinou nepovede hned napoprvé. Mně osobně trvalo několik let, než jsem přišels zajímavá spojení.

Jaké nevšední zážitky přináší párování kávy Nespresso s dezerty?
Výběrové Grand Crus Nespresso spolu s dezertem mohou vytvořit jedinečný zážitek samy o sobě, ale mohou také být dokonalou tečkou slavnostního menu.

A co vy a káva? Kolik šálků za den vypijete?
Kávu mám rád, denně si dopřeji většinou tři šálky.

Kdybyste si měl vybrat jednoho výjimečného člověka, s kterým byste mohl zajít na šálek kávy, kdo by to byl?
Vzhledem k tomu, že jsem velice pracovně vytížení a nemám moc volného času, tak bych na kávu zašel s manželkou.

Foto: Nespresso